Популярне

Громадськість і влада спільно розвиватимуть інклюзію в Тернополі

Інклюзія - це не лише зручність пересування для людей у візках чи осіб, які отримали фізичні травми. Створення комфортних умов для пенсіонерів, батьків з дитячими візочками, вагітних жінок, людей з інвалідністю та інших у освітньому процесі, транспортній системі, просторовому плануванні є ключем до включення усіх осіб до соціуму громади.

10 жовтня у Тернопільському педагогічному університеті імені В. Гнатюка відбувся круглий стіл на тему “Тернопільська громада - доступна кожному” про проблему інклюзії. До обговорення були запрошені представники місцевої влади, ОСББ, батьки дітей з особливими потребами, громадські організації та освітяни. Модераторами заходу були Зоряна Удич, керівниця Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ ім В. Гнатюка та Василь Томчишин, керівник Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі (ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики”).

Чи доступний Тернопіль для всіх

Пандуси, на які неможливо виїхати візком, переходи і світлофори без звукових сповіщень, тротуари із високими бордюрами - лише “поверхня айсбергу” з проблем, які потрібно покроково вирішувати. Не кажучи вже про рівень застосування універсального дизайну в приміщеннях шкіл, навчальних закладах, державних установах.

Як людині на візку дістатися до кабінету на третьому поверсі? Або як безпечно перейти дорогу, якщо маєш порушення зору чи слуху? Як почувати себе самодостатнім, якщо на кожному кроці стільки перешкод?

Саме тому, щоб бажане стало дійсним, а проблема вирішувалась, сьогодні відбувся круглий стіл “Тернопільська громада - доступна кожному”. На ньому кожен учасник, експерт у своїй сфері, озвучував проблеми та пропонував шляхи покращення існуючого стану речей. Протягом обговорення лунало багато думок, але всі присутні розуміли важливість та необхідність розвитку інклюзивного середовища в громаді.

“Філософія інклюзії передбачає створення такого середовища та умов, в яких кожен міг би реалізувати себе в повній мірі. Філософія інклюзії відображає це як умови для всіх. Неправильно стверджувати, що інклюзія спрямована на одну групу осіб”, - підсумувала  Зоряна Удич.

Як вирішити проблему?

Спільним рішенням круглого столу стало створення робочої групи із напрацювання Стратегії інклюзивного розвитку Тернопільської громади. 

“До розробки стратегії ми запрошуємо усіх зацікавлених осіб, адже документ стосуватиметься кожного з нас. Окрім цього, він буде опублікований на сервісі публічних консультацій, де кожен бажаючий зможе внести свої правки чи зауваження. Тут надзвичайно важливим є й залучення місцевих депутатів, які прийматимуть остаточне рішення”, - зауважив Василь Томчишин.

До ідеї написання цього документа присутніх підштовхнуло те, що доки в Тернопільській громаді не буде спільного бачення розвитку інклюзії, зміни будуть лише точковими.  Взяти участь у роботі групи погодилися всі учасники круглого столу.

Емма Кец
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією